Zwemmen
Het zwemmen vindt plaats in de Vlietlanden aan de noordkant (de Leidse zijde) De start zal zijn vanaf het strand en het zwemparcours is met boeien aangegeven. Een wetsuit is toegestaan, maar niet verplicht.
Fietsen
Bij het fietsen is een fietshelm verplicht! De deelnemers aan de jeugdtriatlon kunnen een helm lenen van de organisatie. Je mag pas gaan fietsen als je de wisselzone hebt verlaten. Bij het fietsen dient het startnummer op de rug te worden gedragen.
PAS JE FIETSGEDRAG AAN HET PARCOURS, JE MEDESPORTERS EN ANDERE WEGGEBRUIKERS AAN
Dit geldt voor de snelle fietsers die bij het inhalen zeer alert moeten zijn, maar ook voor de minder snelle fietsers die goed rechts moeten houden. Voorts is stayeren niet toegestaan en LET OP! er zijn nieuwe, strengere regels vanuit de NTB:
Stayeraanpak: de strafbox
Met de introductie van het ITU-wedstrijdreglement 2017 gaat nu ook in alle Nederlandse wedstrijden gewerkt worden met de strafbox bij het fietsen. Dit omdat de ‘stop&go’ in het nieuwe wedstrijdreglement niet meer bestaat en daarmee geen reglementaire basis meer heeft.
Wat houdt dit in de praktijk in?
Als een atleet betrapt wordt op stayeren, dan wordt een blauwe kaart getoond. Hij of zij moet zich dan in de eerstvolgende strafbox (die langs het einde van het fietsparcours vlak voor het Parc Ferme opgesteld staat) melden om de tijdstraf uit te zitten. Die tijdstraf is: 1 minuut en wordt gemeten door een official (door middel van stopwatch). Voor de tijdstraf voor blokkeren (geel) geldt een straf van 10 seconden.
Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.
Alle uitgedeelde gele en blauwe kaarten worden door officials geregistreerd. Deze registratie wordt na de wedstrijd gelegd naast de registratie van de uitgezeten tijdstraffen.
Lopen
Bij het lopen moet het startnummer aan de voorzijde gedragen worden.
Uitstappen
Wanneer je besluit te stoppen tijdens de wedstrijd, meldt dit dan a.u.b. aan de wedstrijdleiding, zodat men op de hoogte is dat je de wedstrijd hebt gestaakt.
Finish
Bij de finish staat sportdrank, water en iets te eten voor je klaar.
Samenvatting van de belangrijkste regels:
- Neem zelf een badmuts mee
- Het Parc Fermé (Wisselzone) is alleen voor deelnemers toegankelijk
- Het dragen van een helm tijdens het fietsen is verplicht
- Stickers met je startnummer goed op je fiets plakken
- Tijdens het fietsen moet het startnummer op de rug worden gedragen (bevestig nummer aan elastieken band)
- Eerst helm op, dan pas de fiets pakken
- In wisselzone niet fietsen
- Buiten wisselzone opstappen (plek staat duidelijk aangegeven!)
- Stayeren is NIET toegestaan. Tussenruimte tijdens fietsen is minimaal 10 meter.
- Wanneer de atleet een blauwe of gele kaart is getoond door een official dan dient men zich te melden in de penalty box.
- Rechts houden zodat snellere fietsers links kunnen inhalen
- Houd rekening met overige weggebruikers!
- Voor wisselzone afstappen
- Eerst fiets wegzetten dan pas helm af doen
- Tijdens het lopen je startnummer aan de voorkant dragen (elastieken band draaien)
- Bij het lopen rechts houden
- Fietsen en lopen met ontbloot bovenlijf is niet toegestaan
- Na afloop je fiets ophalen in de wisselzone op vertoon van je startnummer. Dit nummer correspondeert met het nummer op je fiets.
- Leenhelmen inleveren bij ophalen fiets